FREMOTON
Wij houden U draaiende
 

FREMOTON - Wij houden u draaiende


Wanneer gebruik je een frequentieregelaar?

Een frequentieregelaar kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals snelheidsregeling voor transportbanden, ventilatoren of pompen, hijsen en positionering van gereedschappen, maar ook voor het aansluiten van een krachtstroom motor 220/380V of 230/400V tot en met 2,2kW op een gewone huis wandcontactdoos 1x 230V. 
Hier onder wordt in vogelvlucht de toepassing van een frequentieregelaar op een gewoon stopcontact (wandcontactdoos) 230V weergegeven en een frequentieregelaar voor een transportband (draaibank, freesbank, boormachine, pomp, lift, bandenapparaat, autohefbrug, ventilator, enz, enz..) en voor een opwikkelmachine. 



Krachtstroom-motor laten draaien op wandcontactdoos 230V in een gewone huisinstallatie.



Ook een hele belangrijke toepassing voor een frequentieregelaar is het aansluiten van een krachtstroom-motor op een gewone 230V wandcontactdoos, wanneer er geen krachtstroom aanwezig is.
Zo kun je toch een krachtstroom-motor laten draaien, terwijl je geen krachtstroom hebt.
Komt veel voor bij bandenapparaten, auto-hefbruggen, draaibanken, kolomboormachines, frezen, enz.
Een krachtstroom-motor met een condensator op 230V laten draaien gaat in heel veel gevallen niet goed en het kost bovendien een factor V3 (wortel drie=1,73) van het vermogen en je kunt het toerental niet regelen.
Dus je moet dan het vermogen van de motor door 1,73 delen en dat is bijna de helft van het werkelijke vermogen, dat de motor zou kunnen leveren. Dus niet doen.
Bovendien kun je met een condensator de motor nauwelijks afwisselend links en rechts om laten draaien. Die schakeling wordt ingewikkeld.
Wel zijn er een aantal voorwaarden:
A: de motor moet 230/400V of 220/380V zijn.
B: het vermogen van de motor mag maximaal 2,2kW zijn in verband met de belasting van een gewone huisinstallatie. Een huisinstallatie kun je welliswaar belasten tot 16Amp. = 3,520kVA, maar een frequentieregelaar heeft wat interne verliezen en de volgende stap van 2,2kW voor een motor is 3,0kW en dat wordt net iets te veel.

Vragen? Bel me -> 06 39 69 66 79.



Snelheidsregeling van een transportband

Een transportband kan in snelheid geregeld worden, zodat de producten tijdens het aan- en uitzetten niet omvallen en het is praktisch, als een band niet te snel of niet te langzaam draait. 
Om dit te voorkomen zorgt de frequentieregelaar er voor, dat er langzaam versneld en gestopt wordt.
Er wordt dus een langere acceleratie- en deceleratie-tijd in de frequentieregelaar ingesteld en het toerental kan geregeld worden.


Koppelregeling voor opwikkelmachines

Om bijvoorbeeld draad op te wikkelen, is het belangrijk, dat er met een constante trekkracht getrokken wordt. Omdat de straal van de draad groter wordt, naarmate de spoel voller wordt, neemt ook de spanning op de draad toe.  
Om dit te voorkomen is de frequentieregelaar uitgerust met een koppelregeling. 
De frequentieregelaar zorgt er voor, dat de motor een bepaald toerental zal gaan draaien, zodat de motor precies het ingestelde koppel levert.

Een frequentieregelaar is er dus om er voor te zorgen, dat een draaistroom-motor gelijkmatig aanloopt, hij voorkomt dat er hoge aanloopstromen optreden en de frequentieregelaar zorgt er voor, dat de draaistroom-motor het gewenste toerental geeft. 
De frequentieregelaar werkt met behulp van gelijkrichting en wisselrichting. 
Om storingen te voorkomen wordt er gebruik gemaakt van netfilters. 
Om aan de CE-normering te voldoen is dit zelfs verplicht. 
Functies, die op de meeste frequentieregelaars voorkomen, zijn instelbare acceleratie- en deceleratie-tijd, koppeldetectie, stall prevention, slipcompensatie, beveiliging tegen oververhitting, koppelcompensatie, remmen door gelijkstroominjectie. 
Het is dus verstandig een frequentieregelaar te gebruiken, vooral bij het aandrijven van grote machines. 
Dit kan een grote energiebesparing opleveren, doordat er een veel lagere aanloopstroom nodig is en de motor door de verschillende functies van de frequentieregelaar veel beter loopt. 
Ook kun je een frequentieregelaar aansturen met een PTC of NTC (temperatuurafhankelijke weerstand), zodat de frequentieregelaar er voor kan zorgen dat de ventilator bij hogere temperaturen sneller gaat draaien. Dit kan veel besparing opleveren.
Of een frequentieregelaar aansturen met een drukmeter/omvormer, zodat de motor/pomp/compressor bij toe of afname van druk sneller of langzamer gaat draaien. Bijv. compressor voor banden,  melkmachine, enz.
De frequentieregelaar kan dus veel meer dan alleen het harder en zachter laten lopen van de motor. 
Denk ook eens aan het voorkomen van dure piekbelastingen bij aanloop.



Kijk ook eens bij:   aanklikken -> energie besparen